Właścicielem barów TAURUS jest Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „Taurus” Sp. z o.o. w Pilźnie. Firma Taurus istnieje na rynku od 1989 roku. Początkowo firma zajmowała się ubojem i przetwórstwem mięsa. W roku 1994, przy krajowej drodze nr 4, otwarto pierwszy bar firmowy. W kolejnych latach otwierano następne bary. Obecnie firma Taurus prowadzi wielokierunkową działalność obejmującą produkcję wędlin, wyrobów garmażeryjnych, handel i gastronomię.
Dowiedz się więcej
Tradycje masarskie dzisiejszej gminy Pilzno sięgają początku XV wieku. Miasto znajdowało się przy "trakcie cesarskim" z Krakowa do Lwowa, dzięki czemu mogły prosperować warsztaty, sklepy i zajazdy. Firma Taurus podtrzymuje rzemieślnicze tradycje masarskie produkując wyroby wg przepisów, których właściciel firmy Stanisław Jarosz nauczył się od swojego ojca Jana Jarosza. Zmieniały się koleje losu Pilzna ale miasto pozostało przy głównym szlaku wiodącym z Krakowa do Rzeszowa i dalej na Ukrainę. Uruchamianie lokali gastronomicznych przy tej trasie było naturalną potrzebą. Dodatkowo firma Taurus zyskała zbyt na wędliny i wyroby garmażeryjne produkowane wg pilzneńskich tradycji.
Pierwszy bar otwarto w Pilźnie w roku 1994. Kolejne otwierano w Strzegocicach, Czchowie, Sędziszowie Małopolskim, Krakowie, Stopnicy, Łazach, Wyszmontowie, Jasionce
i Rzeszowie. Od roku 2014 roku firma Taurus otwiera bary przy autostradach:
A4 w Rudce koło Tarnowa, Morzyskach i Bagnie koło Brzeska, Proboszczewicach i Chechle koło Gliwic oraz przy A1 w Rowieniu koło Żor, niedaleko granicy polsko - czeskiej. Taurus dołączył do sieci wielkich koncernów branży gastronomicznej, z którymi może śmiało konkurować ze swoją zdrową, tradycyjną i domową kuchnią.